Senin, 13 Oktober 2014

Identifikasi Bahan Pakan

Bahan pakan merupakan pokok dari kehidupan. Termasuk dunia peternakan, tanpa pakan ternak tidak dapat menghasilkan bahan pangan untuk manusia. Sebab itulah, kita dituntut untuk memberikan pakan yang bernilai gizi tinggi untuk ternak. Untuk itulah saya akan berbagi informasi kepada sahabat Oesman tentang bahan pakan yang dapat dijadikan ransum untuk ternak sahabat, entah itu unggas, ruminansia ataupun bla bla bla... Tentunya ilmu ini saya dapatkan ketika masih duduk di
bangku SMK... hehehe check this out....

Identifikasi Bahan Pakan
No
Bahan
Tekstur
Aroma
Warna
1
Jagung Kuning Butiran Harum Jagung
Kuning Orange
2 Dedak Padi 15-30% Serat Tepung Kasar Wangi Beras Coklat Muda
3 Dedak Padi 1-9% Serat
Tepung Halus
Wangi Beras Coklat Muda
4 Dedak Padi 9-15% Serat
Tepung Agak Kasar
Wangi Beras
Coklat Muda
5 Dedak Gandum
Tepung
Seperti Gandum Putih Kecoklatan
6 Dedak Jagung (37% Pati) Tepung
Jagung
Putih Kecoklatan
7 Bungkil Kedelai Butiran Kasar
Kedelai
Putih Kekuningan
8 Bungkil Kelapa Tepung + Butiran Wangi Minyak Coklat
9 Bungkil Biji Kapas(Expeller) Tepung Kasar
Harum
Hitam
10 Bungkil Kacang Butiran Kasar Kacang Tanah Agak Putih
11 Bungkil Kopra Tepung + Butiran Wangi Minyak Coklat
12 Ampas Kecap Butiran Kasar
Kecap
Coklat Muda
13 Ampas Tahu
Tepung Basah
Kedelai
Putih
14 Dicalsium Pospat Tepung
Menyengat
Putih
15 Garam Dapur Butiran Khas Garam Putih
16 Ampas Brem Butiran
Alkohol
Kekuningan
17
Kapur
Tepung Berdebu
Aroma Kerang Putih
18 Kedelai BS Butiran Kurang Segar Coklat
19 Kedelai Sangrai Butiran Harum Kedelai
Coklat Muda
20 Kulit Coklat
Potongan Kulit
Harum Coklat Kecoklatan
21 Kulit Kacang Tanah Potongan Kulit Harum Kacang
Coklat Muda
22 Kulit Kedelai Potongan Kulit Harum Kedelai Kecoklatan
23 Kulit Kopi Potongan Kulit Harum Kopi Kehitaman
24 Lemak Ternak Padat Seperti Daging Putih
25 Lumpur Sawit Cair Harum Sawit Kecoklatan
26 Mineral Sapi Tepung Bau Kerang
Putih Kecoklatan
27 Minyak Sawit Cair Harum Sawit Kuning
28 Monokalsium Pospat Tepung Agak Menyengat Putih
29
Onggok
Butiran Kasar
Apek
Putih Abu-abu
30 Palm Kernel Meal (Expeller) Tepung Berminyak
Harum Sawit
Coklat
31 Palm Kernel Meal (Solvant)
Tepung
Harum Sawit
Coklat
32 Premix Mineral Tepung
Bau Kerang
Abu-abu
33 Serat Sawi Fermentasi Serat Butiran Harum Sawit Coklat
34 Singkong Kering Batangan Apek Putih Pucat
35 Tepung Bunga Matahari Tepung Harum Kecoklatan
36
Tepung Kerang
Tepung Berdebu
Bau Laut Putih Pucat
37
Tepung Tulang
Tepung Berdebu Bau Daging Putih Pucat
38
Tetes Tebu
Cair Kental Tebu/Gula Kecoklatan
39
Ubi Jalar
Potongan Apek Putih Kekuningan
40 Urea Butiran Amoniak Putih

1 komentar: